Social- och äldreförvaltningen, IOF, Andra linjens socialtjänst barn

Har du idéer för framtiden och drivs du av utmaningar? I Haninge får du utvecklas tillsammans med trygga kollegor som vill göra skillnad redan idag. Just nu pågår ett av de mest ambitiösa förändringsarbetena i vår kommuns historia. Vi bygger en ny stad, cirka 20 minuter från Söder. Följ med på vår resa. 

 

Vill du vara med på vår utvecklingsresa för att bli en lättillgänglig, synlig och kunskapsbaserad socialtjänst med ett förebyggande arbetssätt? Hos oss på social- och äldreförvaltningen får du vara med och bidra till att framtidssäkra socialtjänsten. Vi arbetar utifrån våra målgruppers behov inom individ- och familjeomsorg, funktionshinderomsorg och äldreomsorg, för att invånarna i Haninge ska kunna leva ett självständigt liv. Vi har fokus på resultat och vad som skapar värde för dem vi är till för. Välkommen till oss!

Välkommen att utvecklas med oss

I vår anpassning inför framtidens socialtjänst har vi nu påbörjat andra linjens socialtjänst område barn där vi möter de barn som är, eller som kan vara, i behov av biståndsbedömda samordnade och omfattande insatser som föregås av ansökan och utredning. I arbetet utgår vi från ett målgruppsfokus i vilket vi utreder och samordnar insatser utifrån evidens- och kunskapsbaserade metoder, och i samverkan med andra samhällsaktörer.

Andra linjens socialtjänst barn består av utredning, familjehemsvård/kontaktverksamhet, familjebehandling/föräldrastöd, öppenvård, administrativa uppdrag och andra stödfunktioner. Varje grupp leds av en gruppchef och området som helhet leds av en områdeschef. I utredningsgrupperna arbetar vi familjeorienterat i åldersspannet 0-17 år, och vi arbetar utifrån ett teambaserat målgruppsfokus, ett arbetssätt som vi tillsammans ska arbeta fram. 

Intensivutredningsgruppen består av socialsekreterare och familjebehandlare som tillsammans utreder barns situation, behov av stöd och skydd, samt bedömer mottaglighet till förändringsarbete. Socialsekreterare och familjebehandlare arbetar i färre ärenden under en intensifierad utredningsperiod. I korthet innebär arbetsmodellen att utredning sker under cirka åtta veckor, och framför allt i familjernas hemmiljö. Du förväntas arbeta strukturerat utifrån barnets och föräldrarnas specifika situation. Som intensivutredare hos oss arbetar du tillsammans i utredningen med din intensivutredarkollega och en familjebehandlare i ett teambaserat arbetssätt. Tanken är att vi redan under utredningstiden ska arbeta för att en positiv förändringsprocess påbörjas i vilken vi tidigt inventerar och mobiliserar nätverket. Att lyfta in behandlarperspektivet i utredningsarbetet tänker vi ökar förutsättningarna för att påbörja en förändringsprocess som består över tid. När ärendena slutligen övergår i insats görs en överlämning till ordinarie socialsekreterare i någon av de andra utredningsgrupperna.

Vi som arbetar här är kunniga och engagerade i vårt arbete, är måna om varandra och om att ha en god stämning i grupperna. Vi vill att vårt arbete präglas av samsyn, kvalitet och rättssäkerhet, och vi tycker det är viktigt att utvecklas i vårt arbete. I syfte att stärka vår kvalitet och skapa förutsättningar till att våra socialsekreterare har möjlighet att använda sin kompetens resurseffektivt och med barnens bästa i fokus har vi valt att göra följande satsningar:

 • Mindre grupper med närhet till närmsta chef 
 • Det finns en upparbetad struktur för regelbundet stöd som ärendedragningar och extern handledning
 • Specialistsocionomer med ett verksamhetsövergripande uppdrag inom exempelvis metodstöd, implementering och återkommande utbildningar
 • En verksamhetsutvecklare som stöd i vår fortsatta utveckling med målgruppsorienterat arbetssätt
 • SIP-samordnare som stöd för att de barn som behöver erbjuds SIP-möten med god kvalitet
 • Placeringssamordnare som stöd i att söka externa placeringsformer och hantera avtal
 • Administratörer med uppdrag att avlasta och att stödja
 • Vi har en struktur för distansarbete utifrån önskemål och utifrån verksamhetens behov 

Ditt uppdrag

 • I team tillsammans med familjebehandlare utreder du barns situation, behov av skydd och stöd samt bedömer mottaglighet till förändringsarbete
 • Du utgår i din handläggning från gällande lagar, författningar och riktlinjer
 • Du behöver vara flexibel i arbetstid då en stor del av utredningsarbetet kommer bedrivas hemma hos familjen vilket kan innebära arbetstid förlagd till tidiga morgnar och tidiga kvällar på vardagar 

Det här söker vi hos dig

 • Socionomexamen
 • Erfarenhet av arbete inom socialtjänstens myndighetsutövning området barn och unga
 • Erfarenhet av BBIC
 • Erfarenhet av Signs of Safety
 • Körkort är önskvärt 

Din kompetens

Som medarbetare hos oss är det självklart att du gillar samarbete med andra, men även att du kan arbeta självständigt. Du har lätt för att skapa goda relationer, är lyhörd, strukturerad och tydlig i din kommunikation. Du har goda kunskaper om barns utveckling och följer med i aktuell forskning. Du behöver ha en förmåga att begränsa ditt uppdrag, arbeta lugnt och metodiskt när andra runt dig är stressade. Vi söker dig som kan se möjligheterna i det komplexa sociala arbetet, har lätt för att samarbeta, är flexibel, nyfiken och har barnens bästa i fokus. Vi ser det som självklart att du är ansvarstagande, har integritet och tycker kvalitet är viktigt.

Det här kan vi erbjuda dig

Ett utvecklande arbete som engagerar och utmanar, tillsammans med kunniga kollegor och erfarna chefer. Då rollen är ny har du möjlighet att vara med och påverka dess utformning. Vi sitter i ljusa trevliga kontorslokaler med goda parkeringsmöjligheter och närhet till köpcentrum, restauranger, naturområde med bad, skid- och löpspår samt till Handens pendeltågsstation. Vi har fri tillgång till gym i kommunhuset, friskvårdsbidrag, årsarbetstid, klämdagar samt möjlighet till semesterväxling. 

Välkommen med din ansökan! 

Vill du veta mer om tjänsten?

Kontakta:                                                        

Nora Messary - Gruppchef  08-606 80 35   nora.messary@haninge.se 

I den här rekryteringen har vi redan gjort våra val av annonskanaler och samarbetspartners. Vi undanber oss vänligt men bestämt all form av hjälp med rekryteringen från utomstående aktörer.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 40 tim per vecka
Ort Haninge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/129
Kontakt
 • Nora Messary , 08-6068035
Facklig företrädare
 • Fackliga företrädare kontaktas via växeln, 08-6067000
Publicerat 2024-03-27
Sista ansökningsdag 2024-04-19

Tillbaka till lediga jobb