Kultur- och fritidsförvaltningen, Kultur och bibliotek

Har du idéer för framtiden och drivs du av utmaningar? I Haninge får du utvecklas tillsammans med trygga kollegor som vill göra skillnad redan idag. Just nu pågår ett av de mest ambitiösa förändringsarbetena i vår kommuns historia. Vi bygger en ny stad, cirka 20 minuter från Söder. Följ med på vår resa. 

 

Välkommen att utvecklas med oss!

Haninge kommun söker bibliotekschef som vill driva förändring, leda strategiskt och skapa meningsfulla möjligheter för invånarna?

Haninge bibliotek har en hög ambition att få fler att ta del av verksamheten. Vi arbetar för att stärka barns språk och läsning, bildning och kulturupplevelser samt att vara en relevant mötesplats i lokalsamhället. Som bibliotekschef kommer du att spela en avgörande roll för att vi ska vara framgångsrika i detta arbete och ta biblioteken i Haninge till nästa nivå.

Välkommen att läsa mer och skicka in din ansökan!

Ditt uppdrag

I rollen som bibliotekschef kommer du att vara en integrerad del av kultur- och fritidsförvaltningen inom avdelningen för kultur och bibliotek. Du kommer att rapportera direkt till avdelningschefen och arbeta tillsammans med ett dedikerat team på cirka 80 medarbetare. Dessa medarbetare är uppdelade i tre enheter - bibliotek, kulturskola och kulturenhet - och tillsammans strävar vi efter att nå fler och bredare med konst och kultur för att berika livet i Haninge.  

För att hålla ihop biblioteken i Haninge har vi en bibliotekschef och denna är direkt underställd avdelningschef, ingår i avdelningens ledningsgrupp och kommer ha ansvar för bibliotekens gemensamma frågor samt strategiska frågor för biblioteken och avdelningen.

Din arbetsplats kommer att vara belägen på valfri plats bland våra verksamheter: I Haninges kulturhus, kommunhus, på nya biblioteket i Vega och/eller i något av våra övriga bibliotek. Det finns också möjlighet att arbeta på distans upp till två dagar i veckan. Vi erbjuder förmåner såsom friskvård, årsarbetstid, klämdagar och möjlighet till semesterväxling. Som bibliotekschef i Haninge kommun har du stora möjligheter till att forma din egen roll.

Dina arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter och ansvarsområden är:

  • Att driva förändring för att nå fler invånare i Haninge genom nya arbetssätt, ökad tillgänglighet och delaktighet
  • Att vidareutveckla en effektiv och tydlig intern organisation för biblioteken i Haninge tillsammans med enhetscheferna.
  • Att utgå från kommande ny biblioteksplan och säkerställa att biblioteken arbetar utifrån denna samt andra beslutade strategier och verksamhetsplaner.
  • Övergripande ansvar för biblioteksverksamhetens fem bibliotek, bokbuss, 40-talet medarbetare och budget.
  • Ansvar för biblioteksövergripande frågor såsom verksamhetssystem, webb/IT, administration och kommunikation.
  • Ansvar för verksamhetsplanering, uppföljning och analys tillsammans med enhetscheferna.
  • Följa omvärldsutvecklingen, representera biblioteken i Haninge i olika nationella och regionala nätverk samt strategiska forum. 

Det här söker vi hos dig

Vi söker en ledare och chef med utbildning och erfarenhet inom biblioteks- och informationsvetenskap eller annan akademisk utbildning som bedöms vara likvärdig av arbetsgivaren. Du har erfarenhet inom folkbibliotek och framför allt tidigare erfarenhet av ledande positioner där du har haft ansvar för personal, arbetsmiljö och ekonomi. Du är en modig och utvecklingsbenägen förändringledare som drivs av det demokratiska uppdraget i rollen. Du ser synergier och samarbeten med andra förvaltningar och aktörer för att nå målgrupperna.

För att vara framgångsrik i tjänsten är det viktigt att du har förmågan att leda och motivera andra, sätta upp mål och riktning för verksamheten samt arbeta strategiskt för att uppnå organisationens mål. Erfarenhet av verksamhetsutveckling, effektivisering och kvalitetsarbete är också viktigt. 
 
Du är van att tillämpa tillitsbaserat ledarskap och har förmågan att skapa goda förutsättningar för samverkan. God kommunikationsförmåga på svenska i både tal och skrift är viktigt, liksom grundläggande arbetsrättslig kunskap och förmågan att arbeta i digitala verksamhetssystem. Meriterande är även erfarenhet av projekt- och/eller processledning samt kunskap om minoritetsgrupper, diskrimineringsgrunder och arbete för inkludering. Behärskning av flera språk utöver svenska och engelska är också en fördel. 

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Det här kan vi erbjuda dig

Som bibliotekschef kommer du att spela en central roll i vår nya organisation, där vi har skapat tre enheter; bibliotek, kulturskola och kultur. Du kommer att arbeta tätt tillsammans med vår avdelningschef och vara en viktig del av avdelningens ledningsgrupp. Dessutom kommer du att vara ansvarig för att samordna bibliotekens gemensamma frågor, driva strategiska initiativ och leda biblioteksverksamheten vid fem bibliotek samt bokbuss.

Ta chansen att leda biblioteken i Haninge och få vara med och påverka kulturutbudet i kommunen genom ditt inkluderande ledarskap och strategiska utvecklingsarbete!

I den här rekryteringen samarbetar vi med rekryteringsföretaget TNG.

Ansök HÄR

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Indiviuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Haninge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/279
Facklig företrädare
  • Fackliga företrädare kontaktas via växeln, 08-6067000
Publicerat 2024-05-15
Sista ansökningsdag 2024-06-10

Tillbaka till lediga jobb